حسن نصرالله روحانی شیعه مذهب و رهبر حزب‌الله لبنان، یکی از شناخته‌شده‌ترین و تاثیرگذارترین چهره‌های سیاسی-نظامی در منطقه خاورمیانه بود.

حسن نصرالله به دلیل ترس از ترور توسط اسرائیل سال‌ها است در انظار عمومی دیده نشده بود.

روز شنبه ارتش اسرائیل اعلام کرد که حسن نصرالله را در حمله‌ای بر بیروت، پایتخت لبنان کشته‌ است.

هرچند گروه حزب‌الله برای چند ساعت در این باره اظهار نظر نکرده بود؛ اما پس از چاشت روز شنبه، کشته شدن او را تایید کرد.

نصرالله روابط نزدیک شخصی با ایران داشت و نقش کلیدی در تبدیل گروه حزب‌الله به یک نیروی سیاسی و نظامی امروزی ایفا کرده بود.

او همچنان در میان حامیان این گروه از احترام ویژه‌ای برخوردار بود. تحت رهبری آقای نصرالله، گروه حزب‌الله به آموزش جنگجویان حماس و همچنین شبه‌نظامیان در عراق و یمن همکاری کرد.

این گروه نیز زمینه انتقال موشک‌ها و راکت‌ها از ایران برای استفاده علیه اسرائیل را به گروه حماس مساعد ساخت.

آقای نصرالله گروه حزب‌الله را از یک گروه شبه‌نظامی که برای مبارزه با نیروهای اسرائیلی در لبنان تاسیس شده است، به یک نیروی نظامی که از ارتش لبنان قوی‌تر و قدرت‌مندتر در سیاست این کشور است، تبدیل کرد.

حسن نصرالله که در سال ۱۹۶۰ متولد شد، در منطقه برج حمود شرقی در بیروت بزرگ شد.

پدرش عبدالکریم یک دکان سبزی‌فروشی کوچک در این منطقه بود.

او بزرگ‌ترین فرزند از ۹ فرزند این خانواده بود. او پس از آغاز جنگ داخلی لبنان در سال ۱۹۷۵ به جنبش امل که در آن زمان یک گروه شبه‌نظامی شیعه بود، پیوست.

پس از یک دوره کوتاه در شهر نجف عراق برای تحصیل در حوزه علمیه شیعه، دوباره به امل در لبنان پیوست؛ اما او در سال ۱۹۸۲، مدتی پس از تهاجم اسرائیل به لبنان از این گروه جدا شد.

گروه امل که از سوی موسی الصدر ایجاد شده بود، حمایت‌های نظامی قابل‌ توجهی سپاه پاسداران ایران را با خود داشت.

در سال ۱۹۸۵، حزب‌الله با انتشار یک «نامه سرگشاده» رسماً حضور خود را اعلام کرد. در این نامه، حزب‌الله امریکا و اتحاد جماهیر شوروی را به عنوان دشمنان اصلی اسلام معرفی کرد و خواستار «نابودی» اسرائیل شد.

حزب‌الله گفت که اسرائیل سرزمین‌های اسلامی را اشغال کرده است.
حسن نصرالله با گسترش گروه حزب‌الله در سمت‌های مختلف بلاخره در سال ۱۹۹۲ و در سن ۳۲ سالگی پس از ترور عباس الموسوی در حمله‌ای هوایی اسرائیل، به رهبری حزب‌الله رسید.

یکی از اولین اقدام‌های او، انتقام قتل موسوی بود. نصرالله دستور آغاز حمله‌های راکتی به شمال اسرائیل را صادر کرد که منجر به کشته شدن یک دختر شد. یک افسر امنیتی اسرائیلی در سفارت اسرائیل در ترکیه نیز در اثر انفجار یک موتر بمب‌گذاری شده کشته شد. در نتیجه حمله انتحاری دیگر بر سفارت اسرائیل در ارجنتاین، حداقل ۲۹ نفر کشته شدند.

حسن نصرالله همچنین نبردی را با نیروهای اسرائیلی مدیریت کرد که با خروج آنان از جنوب لبنان در سال ۲۰۰۰ پایان یافت.

حسن نصرالله گفت که حزب‌الله خلع سلاح نخواهد شد و تاکید کرد: «‌تمامی سرزمین‌های لبنان باید بازپس گرفته شود.»

در سال ۲۰۰۶ نیروهای حزب‌الله یک حمله مرزی انجام دادند که در آن هشت سرباز اسرائیلی کشته شدند.

دو سرباز دیگر را نیروهای حزب‌الله گروگان گرفتند. در واکنش به این اقدام حزب‌الله،‌ هواپیماهای جنگی اسرائیل مواضع حزب‌الله در جنوب و حومه جنوبی بیروت را بمباران کردند.

حزب‌الله نیز در حدود چهار هزار راکت به اسرائیل شلیک کرد.

در این درگیری بیش از هزارو۱۱۵ شهروند لبنان که اکثر آنان غیرنظامی بودند، جان باختند.

همچنین ۱۱۹ سرباز اسرائیلی و ۴۵ غیرنظامی کشته شدند.
خانه و دفترهای نصرالله چندین بار هدف حملات هوایی اسرائیل قرار گرفتند؛ اما او جان سالم به در برد.

در سال ۲۰۰۹، حسن نصرالله یک روند سیاسی جدید را آغاز کرد که به دنبال برجسته کردن «دیدگاه سیاسی» حزب‌الله بود.

چهار سال بعد، او اعلام کرد که حزب‌الله با اعزام جنگجویان به سوریه برای کمک به متحد ایران خود، وارد «مرحله‌ای کاملاً جدید» شده است.

با این حال،‌ رهبران اهل سنت لبنان حزب‌الله را متهم کردند که کشور را به جنگ سوریه کشانده و تنش‌های فرقه‌ای به شدت بدتر شده است.

در هشتم اکتوبر سال ۲۰۲۳،‌ یک روز پس از حمله حماس بر اسرائیل که منجر به جنگ در غزه شد،‌ درگیری‌های پراکنده قبلی بین حزب‌الله و اسرائیل تشدید شد.

حزب‌الله در همبستگی با فلسطین به مواضع اسرائیلی‌ها شلیک کرد.
حسن نصرالله در آخرین سخنرانی خود، اسرائیل را به منفجر کردن هزاران پیجر و دستگاه‌های رادیویی مورد استفاده اعضای گروه تحت امرش متهم کرد.

این انفجارها منجر به کشته شدن ۳۹ نفر و زخمی شدن هزاران نفر دیگر شد.
رهبر حزب الله هشدار داد که از اسرائیل به دلیل این حمله‌ها انتقام خواهد گرفت.

هرچند مدتی بعد، اسرائیل حمله‌هایش بر حزب‌الله را به شدت افزایش داد و نزدیک به ۸۰۰ نفر در حمله‌های هوایی اسرائیل بر لبنان کشته شدند.

سرانجام به روز شنبه (۷میزان، ۱۴۰۳) ارتش اسرائیل اعلام کرد که در حمله‌های هوایی تازه‌اش بر بیروت، حسن نصرالله را کشته است؛ حمله‌ای که در چند سال اخیر این کشور علیه حزب‌الله لبنان، بی‌پیشینه عنوان می‌شود.