ولسوالی شتل یکی از ولسوالیهای ولایت پنجشیر در شمال خاوری افغانستان است. این ولسوالی از انحلال و تقسیم ولسوالی سابق پنجشیر در ولایت کاپیسا به وجود آمدهاست.
وجه تسمیه:
نام شُتُل نظر به اینکه کدام اسناد موثق و مشخص در دسترس نیست، ثابت نشدهاست که کدام معنی یا از چه مشتق شدهاست. اما در وجه نام شتل داستانهای سینه به سینه انتقال شدهاست اینکه: در زمانههای بسیار قدیم شخصی دلاوری در این دره زنده گی میکرد. چون کاروان راه ابریشم از دره شتل عبور میکرد، مردم آن مرد دلاور و مهمان نواز را شاه تال خطاب میکردند. که روی هم رفته به مرور زمان شاه تال به شتل تغییر کرد
جغرافیا:
شتل یک منطقه درهای کوهستانی است که از پای منار گلبار شروع و به به شروع تاواخ تمام میشود و به منطقه بنو و ده سلاح اندراب ولایت بغلان، دره سالنک ولایت پروان مرز مشترک دارد.
تقسیمات:
دره شتل شامل بیش از ۳۰ قریه است که مشهورترین آنها عبارت اند از: ده کلان، بوستان، جانان جوی، چیلانک، سغه وار، اندرآوسات، ماره، روی دره و استفالو میباشد. مرکز شتل قریه ده کلان است که در آن مساجد جامع، لیسه عالی دختران و پسران و بیمارستان موجود است. همچنان مدرسه دینی شتل در قریه بوستان این ولسوالی موقعیت دارد که جدیداً تأسیس شدهاست. مردم قریه بوستان و ده کلان به کمپیوتر و اینترنت نیز دست رسی دارند. در ولسوالی شتل انجمنهای اجتماعی و فرهنگی وجود دارد که مشهورترین آنها بنام شورای اجتماعی جوانان شتل است. و همچنان کتابخانه یی نیز در شتل وجود دارد تا دانش آموزان و مردم بتوانند از آن استفاده نمایند.
مردم:
مردم این والسوالی تمام مردمان تاجیک هستند و در تابستان به منطقههای آرزومرغی (ARZO WA MARGI) رفته به پرورش مواشی خویش ادامه داده و در زمستان دو باره به مناطق برگردیده و با خود لبنیات میآورند. آرزومرغی از دورترین مناطق شتل به حساب میآید که همیشه پوشیده از برف میباشد و دارای آب و هوای خیلی سرد است و به گفته بعضی از بزرگان رودخانه خروشان شتل نیز از همین منطقه سرچشمه میگیرد و حتی گفتهاند که در این منطقه یکدنوع گل در زیر برفها میروید.